10 съвета как да намираш време за себе си

Много често участничките в нашите програми споделят, че най-сериозната трудност, пред която са изправени, е липсата на време за себе си. Когато станеш майка, всичко в живота ти рязко се променя. Твоето време престава да бъде твое. Всичките ти мисли, действия, планове са съобразени с бебето. Това е необходимо, но не бива непременно да те лишава от лично време.

Всяка жена, всяка майка, има нужда от лична грижа, от време само за себе си. И ако системно не ги получава, тя губи способността да си бъде пълноценна и отдадена майка. Често сравняват жената с плодна градина. Но какво става, ако градината не получава грижа? Ако не я поръсват капчици дъжд?

Минутите лично време са онези скъпоценни капчици дъжд, от които се нуждаеш, за да цъфтиш, за да си в хармония и за да бъдеш усмихнатата и спокойна майка, от която твоето бебе се нуждае.

Тези минути може да бъдат 20 – 30 или малко повече на ден, но е важно те да бъдат само за теб! Не за домакинстване, работа или наваксване със задачи, а лично ЗА ТЕБ! За да вземеш дълъг отпускащ душ, да си поговориш с приятелка, да почетеш книга, да се разходиш сама, да правиш упражнения, да медитираш или да правиш нещо друго, което те зарежда и от което имаш нужда, за да се чувстваш добре.плюшени играчки

Въпросът е как да намериш тези 20-30 минути лично време на ден, когато ежедневието ти е изцяло ангажирано с бебето? Знаем, че е трудно, но не е невъзможно! Въпрос единствено на желание и организация. Изпробвай нашите 10 съвета как да намираш време за себе си:

 1. Преценявай кое усилие си струва и кое не
  Майките на две и повече деца споделят, че за първото са гладили всяка дрешка и са правили много други неща, които спират да правят за второто и третото дете. Замисли се дали всичко, което правиш е наистина необходимо. Поискай съвет от приятелка с повече деца. Насочи усилията си само за неща, които наистина са важни!
 2. Забрави за перфекционизма
  Понякога е напълно ОК, ако не всичко в дома и в действията ти е перфектно! Бебето няма да забележи, ако не си успяла да сгънеш дрехите от сушилката или си му обула различен цвят чорапи. Но ще забелжи усмивката ти, ако си отделила няколко минути да се погрижиш за себе си. Точно тази усмивка има значение за него!
 3. Научи се да казваш “не”
  Най-ценното умение, което трябва да усвоиш, е да се научиш да казваш “не” – включително на себе си и на собствения си перфекционизъм. Овладей го сега, защото ще ти бъде много полезно по-късно, когато ще трябва да казваш “не” на детето и да му изградиш здравословни граници.
 4. Започни да делегираш
  Не всичко, свързано с бебето и домакинството, трябва да бъде твоя отговорност. Делегирай! Прехвърляй задачи винаги, когато можеш – на таткото, на баби и дядовци, на лели, на приятелки. Казват, че цяло село е нужно за отглеждането на едно бебе. Създай своето село от близки хора и никога не се колебай да поискаш помощ!
 5. Не си присвоявай чуждата работа
  Жените отлично умеят да влизат в ролята на заети пчелички и да си присвояват работа, която не е тяхна. Сигурни сме, че можеш да смениш изгорялата крушка, да разтовариш покупките от колата сама, да отпушиш канала на мивката. Въпросът е нужно ли е да го правиш ти?
 6. Прекарвай по-малко време в социалните мрежи
  Едно от нещата, които неусетно “изяждат” времето, са социалните мрежи. Помисли доколко наистина имаш нужда и полза от тях. Сложи си дневен лимит на времето, което прекарваш във Фейсбук, Инстаграм и различни форуми.
 7. Не пускай телевизора “за фон”
  Сутрешни блокове, сериали и риалити формати никога не могат да са “просто фон”. Ако телевизорът в стаята работи, той непременно ще отвлича вниманието ти и ще губи ценна част от времето ти. Нещо повече, той ще фокусира вниманието и на бебето, а специалистите са единодушни, че екранът вреди на ранното детско развитие. Просто изключи телевизора. Ако искаш фон, пусни си музика!
 8. Поставяй си изпълними задачи за деня
  Списъкът с непосилен брой задачи често води до фрустрация и потискащото усещане, че не се справяш. Бъди реалист! Поставяй си толкова задачи за деня, колкото наистина имаш физическа възможност да изпълниш. Всичко останало просто ще трябва да почака. И тук ще ти споделим една голяма БОНУС тайна: повярвай, земята няма да спре да се върти, ако ти не свършиш всичко!
 9. Създай рутина
  Както успешните фирми създават вътрешен ред и системи, за да могат да функционират по-лесно, така и твоето ежедневие ще бъде по-лесно и подредено, ако си създадеш твои системи или рутина. Например определи си дни за пазаруване, готвене и чистене, планирай менюто за седмицата. Колкото по-добра организация създадеш, толкова по-лесно ще ти бъде!
 10. Приеми, че личната  грижа не е “глезотия”
  Ако си от жените, които си мислят, че да си почиват или да отделят време за себе си е някаква форма за “глезотия”, време е да промениш това вредно и погрешно схващане! Застани пред огледалото, погледни се и кажи на себе си: “Аз съм жена. Аз съм майка. За да бъда добра към детето си, трябва да мога да бъда добра към себе си! За да мога да дам на другите, трябва да умея да давам на себе си. Детето ми заслужава щастлива майка, затова аз заслужавам лично време и лична грижа!”

Създадохме нашите програми именно с цел да бъдем от помощ на майките в тяхната грижа за себе си. Грижейки се за сее си ние даваме добър пример на децата си и имаме силата и енергията да се грижим за всички, които обичаме. Разгледай нашите програми  и си подари малко време в грижа за себе си. 

Подобни публикации

Меню