Вторите 3 месеца след раждането: как да се погрижиш за себе си!

Ако си пропуснала съветите за това как да се погрижиш за себе си през първите 3 месеца след раждането, непременно ги виж тук. Тези първи три месеца са от изключително значение за твоето физическо възстановяване, емоционална стабилност и изграждане на връзка с бебето.

Тези, които положат нужните грижи за себе си през първите три месеца, ще се почувстват по-спокойни, уверени и с повече енергия към края им. В много случаи следващите три са един по-спокоен период, в който вече си свикнала с бебето, имате изградена рутина, коликите са отминали и още не е дошло време за захранването. Затова през тези три месеца е добре да се наслаждаваш на майчинството и да продължиш да се грижиш за себе си.

Ако кърмиш, продължи да се храниш, както досега. Тялото ти все още се нуждае от тези допълнителни 500 – 600 калории, които да осигурят енергия и полезни вещества за синтеза на кърма. Наблегни на истинските храни и избягвай фабрично преработените. Винаги избирай домашна супа пред пакет солети, бисквити или друго подобно изделие. Заложи на сезонното разнообразие като включиш в менюто си пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни (стига да не дразнят бебето!), качествени млечни и месни продукти, риба. Пий много течности като предпочиташ чиста вода, чай за кърмачки, зеленчукови сокове и бульони пред всякакви подсладени напитки. Продължи да приемаш добавките, които са ти препоръчани през бременността като пробиотици, рибено масло и пренатални витамини. Те ще ти бъдат полезни и в периода на кърмене.

Ако вече не кърмиш, намали количеството храна и отново заложи на пресни и качествени продукти. В случай че бебето те буди често нощем, е възможно да имаш необичайно силен глад за сладко, но се опитай да не се поддаваш. Захарта действа пристрастяващо и колкото повече ядеш, толкова повече ти се яде. Твоето тяло все още не се е възстановило напълно от бременността и раждането, и има нужда от пълноценни храни, а не от захар.

Много вероятно е в този период да почувстваш, че енергията ти се връща. Използвай я, за да се движиш повече в ежедневието. Прави ежедневни разходки с бебето. Ходи пеша, винаги когато е възможно. Можеш да започнеш отново да тренираш – йога, пилатес, тренировки с леки тежести трябва да те тонизират, а не да те изморяват през този период. Все още обаче избягвай тежки кардио тренировки, а ако имаш диастаза, в никакъв случай не прави класическите упражнения за стягане на корема като коремни преси и планкове. На този етап подобни упражнения може повече да ти навредят, отколкото да помогнат за прибиране на коремчето. Неслучайно в „Не на диастазата“ залагаме на леки и щадящи упражнения от ресторатвино движение, защото само те постигат желания резултат.

През този период трябва да изчезнат минорните настроения, ако изобщо си изпитвала такива през първото тримесечие. Нормално е да усетиш повишаване на либидото и нужда от интимно общуване с партньора. Ако обаче си имала по-тежки бременност/раждане или ако бебето те буди често нощем и не успяваш да се наспиш добре, е възможно тези усещания да се появят на по-късен етап. Не се притеснявай излишно – всичко това е нормално и възстановяването протича различно при всяка жена. Не забравяй, че бременността продължава 9 месеца и е нормално възстановяването също да отнеме приблизително толкова.плюшени играчки

Продължи да следиш блога ни за още идеи и полезна информация или се включи в следващото издание на програма „Не на диастазата“, за да бъдеш част от една подкрепяща общност на други жени и майки, които се мотивират и вдъхновяват взаимно!

Първите 3 месеца след раждането: как да се погрижиш за себе си!

“Нямам време за самосъжаление и скука” – историята на Гери

Какво се случва с хормоните ни по време на бременността и след раждането. Подкаст с д-р Райна Стоянова.

Подобни публикации

Меню