Носенето на токчета през бременността вреди на теб и твоето бебе

Бременна си за първи, може би втори или трети път, но за пръв път чуваш, че НЕ е добре да се носят токчета през бременността. Естествено, първо влизаш в гугъл да потърсиш мнение. На повечето места ще прочетеш, че дори е препоръчително бременната жена да носи 3 см токчета. И това донякъде е напълно разбираемо и логично.

През по-голямата част от живота си седим на стол. Дори и да си мислиш, че не се отнася за теб, защото много се движиш сега или ходиш 2-3 пъти на спорт, повярвай ми и ти си обездвижена. Ако живееш в голям град, ходила си на детска градина, ходила си на училище, храниш се на маса със столове, караш кола и работиш или някога си работила в офис, значи столът се е отпечатал върху тялото ти! Този отпечатък на стола върху тялото води до скъсяване и “замръзване” на мускулите в определена позиция. 2-3см токче ще компенсират скъсяването на мускулите и човек ще се чувства по-добре. Това е и причината повечето педиатри да дават такъв съвет.

Добре ли е обаче да носим токчета през бременността?

По време на бременността коремът, естествено, нараства. Знаете ли какво се случва с правите коремни мускули? Разтварят се встрани, за да има място за бебето. Но не самите мускули се разтяга, а съединителната тъкан между тях.

Тази съединителна тъкан, линеа алба, има способността да се разтяга и да издържа на това разтягане. Когато обаче, добавим допълнителен натиск върху нея изпъчвайки се напред това води до частично и/или цялостно разкъсване на тази съединителна тъкан.плюшени играчки

Какво се случва с тялото ни, когато носим токчета?

Разгледайте тази графика:

Забелязвате ли как коремчето щръква напред и въобще цялото тяло се променя, за да можем да компенсираме повдигането на петите? Сега си представете и едно коремче с бебе вътре. От една страна бебето избутва коремът напред, от друга страна вие създавате излишен натиск носейки токчета. Това е предпоставка за нарушаването на целостта и/или разкъсване на съединителната тъкан.

Какви могат да бъдат последствията от отслабването на линеа алба:

  • болки в кръста
  • болки в гърба
  • болки във врата
  • ДИАСТАЗА
  • неправилно предлежание на бебето
  • вероятност за развитие на по-голямо бебе

Какви са решенията?

Ако се движите достатъчно и сте свикнали да ходите по-скоро на ниска обувка, останете на равни обувки и се старайте да държите тежестта на тялото си върху петите. Ходете на гимнастика за бременни или на йога, за да се разтягате повече и да намалите щетите от стола върху тялото.

Ако сте свикнали да ходите предимно на високи токчета – бъдете предпазливи. Минаването директно на ниска обувка може да доведе до травми и контузии. Започнете първо у дома да ходите боси или на равни обувки. След това пробвайте да носите ниски обувки на кратки разходки и задължително правете упражнения за рязтагане на пресците и бедрата. С времето, когато свикнете минете изцяло на ниски обувки.

Тези от вас, които вече имат някакви проблеми със стъпалата и носят стелки – НЕ ги хвърляйте! Представете си, че до сега сте били с гипс. Трябва да подходите внимателно и отговорно. Ако решите да пробвате да ходите без стелки и/или на равни обувки ЗАДЪЛЖИТЕЛНО правете много упражнения за стъпалата и пръстите на краката.

Това, което при всички случаи ще ви помогне е да мислете съзнателно за това да не се изпъчвате. Не позволявайте на корема да ви дърпа напред. Движете се много. Набавяйте си храни богати на витамин С, за да подпомогнете синтеза на колаген в тялото. Пийте достатъчно вода и ако имате възможност свалете токчетата и ходете боси по неравен терен!

Ако искаш една активна и осъзната бременност заповядай в нашата програма “Мама ще съм”.

Прочети още:
Диастаза и бременност

ДЕПРЕСИЯТА преди или след раждането – как да се справиш с нея

Подобни публикации

Меню