Първите 3 месеца след раждането: как да се погрижиш за себе си!

Имаш бебе и си безкрайно развълнувана. И безкрайно изтощена! Уморена си от честите ставания нощем, от недоспиването, но и от още нещо. Усещаш тялото си изчерпано по един особен и различен начин.

И това е напълно нормално! Това е естественият начин, по който се чувства женското тяло в първите дни, седмици и дори месеци след раждането. Макар социалните мрежи да са пълни със снимки на жени, които дни след раждането са с плоски кореми и пълни с енергия, това не е начинът, по който природата е определила да се чувстваме!

В продължение на 9 месеца в това тяло са протичали бурни хормонални промени, докато то е отглеждало и споделяло  всичките си хранителни вещества, запаси и енергия с едно ново човешко същество.

Енергията, изразходена по време на самото раждане, е сравнима с енергията, която един атлет изразходва по време на маратон. Но нещата не приключват с раждането. Тези майки, които кърмят бебетата си, продължават да споделят с тях хранителните си вещества и запаси, като често пъти изразходват повече, отколкото успяват да си набавят чрез храната.

Така че, ако през първите седмици след раждането страдаш от ниска енергия, понижено настроение и либидо, ако не изглеждаш и не се чувстваш като моделите от социалните мрежи, не си мисли, че нещо не ти е наред! Това е естествен преходен период, който ще отмине, но през който е добре да се погрижиш за себе си!

Бременността продължава 9 месеца и през целия този период в тялото на жената се случват промени. Счита се, че са необходими поне 9 месеца след раждането, за да може то да си възвърне естествения баланс и равновесие. При кърмещите майки този период може да бъде и по-дълъг.

Някои разделят 9-те месеца след раждането на 3 триместъра, аналогично на триместрите преди раждането. Всеки от тези 3 „триместъра“ е  свързан с различни преживявани и усещания, изисква специфична грижа и възстановяващи ритуали, за които ще поговорим в тази и още 2 публикации.плюшени играчки

Ето какво е добре да знаеш за:

Първите 3 месеца след раждането

Интересно е по колко различен начин се приема този период в западната и в източната традиция. В развития западен свят се приема, че за бременната жена се полагат грижи до момента на раждането, с което за нея всичко приключва. След раждането се очаква тя да бързо да се завърне към активния и зает живот, към дългия списък от ежедневни задачи, към готвенето и чистенето, към тренировките за сваляне на излишните килограми и всичко това, докато свиква да се грижи бебето, не си доспива и често пъти няма време да се нахрани с питателна домашно приготвена храна.

Обратно на това в китайската култура 40-те дни след раждането са известни като „златен месец“ и през този период цялото семейство се грижи за новата майка. От нея се очаква единствено да свиква с бебето, да спи и да си почива, да яде специална концентрирана и силно питателна домашна храна, която да подпомогне възстановяването ѝ.

Определено има какво да взаимстваме от източната традиция. Затова ако ти предстои раждане или си родила през последните 3 месеца, ето какво можеш да направиш, за да се погрижиш за себе си:

Храна и хранене: Не забравяй, че през бременността хранителните нужди на тялото ти са били значително завишени, за да покрият и тези на бебето, а ако избереш да кърмиш, ще имаш нужда от още повече хранителни вещества. Ако не успееш да си ги подсигуриш чрез пълноценни и питателни храни, можеш да изпаднеш в сериозни дефицити, които да се отразят негативно на физическото и емоционалното ти състояние. Първите три месеца след раждането в никакъв случай не са време за диети или хранителни ограничения!

Тук разбира се нямаме предвид, че може и трябва да ядеш всичко в неограничени количества. Избягвай храните с високо съдържание на калории и ниска хранителна стойност като сладкиши, тестени изделия, подсладени напитки. Те не внасят почти нищо полезно в тялото ти, а в същото време намаляват апетита ти за полезни храни.

Съсредоточи се върху храни, богати на полезни вещества като пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, пълноценни протеини (животински и растителни), полезни мазнини, качествени млечни продукти. Хапвай повече готвена храна – топли супи и яхнии, задушени на пара зеленчуци. Те се преработват и усвояват по лесно от тялото и ще ти помогнат по-бързо да възвърнеш енергията си. Включи костни бульони в менюто си като добавка към супи, сосове или яхнии, защото са много богати на колаген, необходим за възстановеното на тъканите, особено ако имаш диастаза!

Запомни, че ако кърмиш, се нуждаеш от средно 600 калории повече на ден в сравнение с времето преди да забременееш. Има значение обаче от какви храни си набавяш тези допълнителни калории. Една пълнозърнеста палачинка с извара и авокадо може да съдържа същия брой калории като парче торта с маслен крем, но ще има съвсем различен ефект върху тялото ти.

Добавки: Ако си взимала пренатални витамини преди раждането, е напълно ок и дори желателно да продължиш да ги взимаш и през първите месеци след него, независимо колко добре се храниш. Качествено рибено масло и пробиотици също помагат за по-бързото възстановяване.

Тренировки и движение: Най-добре е през първия месец след раждането е да спиш, когато и бебето спи и да правиш леки и кратки разходки, ако времето позволява. През следващите два месеца разходките може да станат по-дълги, но все още не си готова за някакви сериозни тренировки. Допустими са щадящи възстановителни практики от йога или ресторативно движение.валидност на винетка

Енергия и настроение: Това е период на съществени хормонални промени, които сериозно могат да понижат настроението, енергията и либидото. Това е естествен преходен период, който ще отмине.

През този период свикваш и с новата си роля на майка, а това е свързано с промени в тялото, сравними с тези, които се случват през пубертета, но много по-интензивни. На практика се превръщаш в нов човек и имаш нужда от време, за да се опознаеш и да свикнеш с новото си „аз“. През този период е важно да не бъдеш критична, а да се отнасяш с грижа и любов към себе си. Добре е също да имаш доверен лекар или здравен специалист, към който да се обърнеш за помощ и съвет, ако усетиш по-сериозни признаци на тревожност или депресия.

Още идеи за възстановяване след раждането и много подкрепа от общността на други майки като теб можеш да откриеш в програма „Не на диастазата“.

Следващото издание на програма “Не на диастазата” ще започне на 28 септември 2020 година. Заяви своето желание да участваш сега ТУК и ние ще ти изпратим препоръки и насоки, които да следваш през есента.

Прочети още:

Вторите 3 месеца след раждането: как да се погрижиш за себе си!

Ваня и Маги: Защо правим програма “Не на диастазата”

Пъпна херния, диастаза и плосък корем – мисия възможна!

Подобни публикации

Меню