Свободна професия и майка: Деси от Infinity

Да бъдеш майка е професия. 24-часова. 7-дневна. Целогодишна. Без почивен ден, празници или право на отпуска. И въпреки това за повечето майки, които познаваме, това не е единствената професия. Съвместяването на майчинството с втора платена работа е сравнително ново в исторически план, но още по-ново е съвместяването на майчинството със свободна професия. През последните години все повече жени и майки избират да излязат от корпорациите, да загърбят установеността на фиксираното работно време и сигурността на месечната заплата, за да работят за себе си или иначе казано да упражняват свободна професия.

Лесен ли е този избор? Какви предизвикателства крие? Какво е да отглеждаш деца и да практикуваш свободна професия? Какви съвети дават майките, поели по този път, на онези, които се чудят дали да тръгнат по него? На тези въпроси решихме да търсим отговор през новата година в една нова рубрика “Свободна професия и майка”.

В рубриката ще ви срещнем с майки, участнички в нашата програма “Не на диастазата”, които упражняват свободни професии. Ще ви разкажем за нещата, които правят и ще им зададем любопитни въпроси. Ще продължим да изграждаме общност от модерни майки, които държат на личната грижа за себе си, които се развиват и които се подкрепят взаимно! Всяка от вас е добре дошла в тази общност!плюшени играчки

Стартираме рубриката с Деси Христова от Варна, майка на 6-годишно момче, творец, рекламист, дизайнер, създател на творческо студио Infinity Design и проекта Infinity Home, както и участник в две от изданията на програма “Не на диастазата”.

Изборът на Деси за първи участник в рубриката, с когото да ви срещнем през януари, не е случаен! А причината е, че в края на миналата година Деси създаде уникално красиви дамски органайзери, които да ни помагат да планираме времето, задачите и приоритетите си.

Като работещи майки времето никога не достига и на всяка от нас ѝ се иска да има малко повече от него! Деси вярва, че нейните органайзери могат да ни помогнат да го оптимизираме и да имаме поне малко повече свободно време. След малко тя ще ни разкаже повече как, но преди това искаме да я попитаме:

Ние: Деси, от колко време упражняваш свободна професия?
Деси: Работя самостоятелно и с основен фокус върху собствените си проекти от около 7 години, като това съвпадна с моето майчинство и раждането на нашия син. За мен това беше желано и планирано развитие на нещата. След близо 12 години като служител в няколко различни компании, получих много знания и умения и се развих като професионалист. Смея да твърдя, че и насреща дадох много от себе си и енергията си, и до ден днешен името ми се споменава с добри думи. В крайна сметка, дойде момента да поема нещата в свои ръце и да създам онова, за което мечтаех.

Ние: Какво загуби, когато се отказа от сигурната работа с работно време и заплата?
Деси: Аз възприемам нещата като такива, които трябва да ни се случат. Няма правилно и грешно, и в този ред на мисли не възприемам нещо като загуба. Най-много от всичко ми липсва контакта с колеги в офиса, компанията за малка кафе-пауза, тийм-билдинг събирания и т.н.

Финансовата страна на въпроса не е за пренебрегване, особено при появата на едно малко човече, което има нужда от безброй неща. За щастие, имам партньор, който подкрепи на 100% тази моя смелост да действам и да опитам да направя нещо сега, без да отлагам и да се поддавам на страховете си.

Ние: А какво спечели?
Деси: Със сигурност получих свобода. Тя, разбира се, върви ръка за ръка с доста повече отговорности, и особено в началото може да бъде сбъркана с ограничения. Сега имам възможност да правя най-ценното за мен – това, което е част от същността ми още от дете – да създавам нещата въз основа на моето виждане, без чужда намеса и претенции, такива автентични и истински, под които с гордост ще поставям името си.

Ние:Как преминава един твой ден?
Деси: Всеки мой ден започва с кафе и малко време с любимите ми момчета, след което се потапям в задачите си. Те обикновено са доста разнородни, т.к. работя по мои лични проекти, както и по дизайнерски задания за клиенти, организирам документация, доставки, печат, подготовка и обслужване на пратки. Така ми е добре, обичам разнообразието и когато нещо стане рутинно, зациклям. Благодарна съм, че имам относителната свобода да решавам как да си организирам времето, да направя по-дълъг обяд, да си организирам почивен ден по средата на седмицата, или просто да поработя близо до морето. И за да сме напълно откровени, трябва да се знае, че понякога тези решения са с цената на работа посред нощ.

– Ние:
Кое е най-голямото предизвикателство пред теб?
Деси: Те са много, но най-най-голямото ми предизвикателство е да потушавам огъня на перфекционизма си. Често се случва тези мои изисквания и желание всичко да е перфектно подготвено и изработено, да ме спират на едно място. С времето се научих, че няма нищо перфектно – нито перфектни хора, нито перфектни моменти, нито перфектен начин да удовлетвориш всички претенции. И най-доброто време да направиш нещо е тук и сега. Просто да действаш. Както казват, better done than perfect!

Ние: Какво ти носи най-голямо удовлетворение?
– Деси: Все по-често удовлетворението ми идва от това, че клиентите остават доволни и виждат реален смисъл в нещата, които изработвам и им предлагам. В ниша, в която продуктите са свързани с емоция и красота, много лесно можеш да бъдеш въведен в графата “това е излишно”. За мое огромно щастие, до момента наблюдавам обратното отношение към работата ми и това ми носи истинско вдъхновение. Виждам, че има смисъл в това, което правя.

Ние: Кои са проектите, с които се гордееш?
Деси: Отново мога да кажа, че те са безброй. През годините и в работата с колеги оставих зад гърба си доста неща. Някои от тях отдавна са изменили своя облик, а много други все още присъстват по рафтовете на големи търговски вериги под формата на продуктови опаковки, например. Точно в момента най-голяма ми гордост са новите органайзери, които създадох. Може би за първи път сега и с най-огромно удоволствие заставам с името си зад нещо, направено от мен. След успеха на уникалните за България календари в рамка тази и миналата година, отзивите за органайзерите са онези, които се доближават до някои от най-смелите ми мечти.

Ние:Къде намираш вдъхновение?
Деси: Намирам вдъхновение, когато слушам душата си. Намирам вдъхновение в това, че умея някак да откривам парчета за пъзел и да ги подреждам в точната комбинация. Намирам вдъхновение в усета ми за музика и цветове… в това да добавя точните детайли там, където трябва и без да бъдат прекрачвани граници. Намирам вдъхновение в чашата ми с кафе. Когато имам кафе, нещата придобиват друг образ и смисъл. Вдъхновение, разбира се, са двете момчета в моя живот, които ми дават сили да продължавам с мисията си… моите родители, които винаги са вярвали в мен… по-малката ми сестра, която е едно от най-специалните човечета в живота ми, и не на последно място приятелите, които са винаги до мен.

Ние: Вярваш ли, че ние жените трябва да се подкрепяме? Чувстваш ли нужда от подобна подкрепа?
Деси: Откровено казано, аз съм повече индивидуален играч. Трудно се доверявам заради изискванията ми към крайния резултат. С годините, обаче, видях смисъла на обединението и подкрепата, и наистина вярвам в тези неща, но с една уговорка: не с всеки и не на всяка цена. Просто знам, че в правилния момент с мен винаги ще бъдат правилните хора. Около себе си откривам много вдъхновяващи жени с истинска и силна енергия, и често правим чудеса заедно и една за друга.

Ние: А откриваш ли я?
Деси: Откривам подкрепата всеки ден. Като почти всеки човек, и аз минах през тъмни и нелеки моменти в последните години. Благодарна съм, че имаше кой да ми подаде ръка и да ми помогне да се стегна, за да продължа напред.

Ние: Разкажи ни за органайзерите, които създаде? Откъде дойде идеята?
Деси: Това е нещо, за което мечтая от години. И вече са факт органайзерите за цели, идеи и мечти – my infinity.

Наричат ги планери, органайзери, има и малко по-различен вариант на журнали, които създаваш сам със собствено съдържание. Извън България са популярни много отдавна и има огромен избор. Не и у нас. Нямаше нещо, което да покрива моите изисквания и търсенията на клиенти, с които съм говорила по темата. От много време знаех точно как ще изглеждат, какво ще съдържат, какъв ще е смисъла да притежаваш и използваш този органайзер. И просто действах!

Ние: Какво беше най-важно за теб при дизайна?
Деси: Съществени бяха няколко неща:

  • да е изчистен и стилен;
  • да се избегне какафонията от елементи, шрифтове, дебели и тъмни редове;
  • да няма дати;
  • да не присъства така неудобната за всички спирала;
  • да има възможност за планиране на седмицата;
  • да можеш да изразяваш писмено своите благодарности;
  • да можеш чисто по женски да си отбелязваш интересни неща на едно място, а не на хвърчащи листчета, които след това не можеш да откриеш;
  • и както обичам да казвам – добавих малко звезден прах, който прави нещата различни.

Ние: Как най-ефективно можем да ползваме органайзера, така че да оптимизираме времето си?
Деси: За всеки методите могат да бъдат различни. Това, което се стремя да дам с органайзера, е възможността да присъстваш съзнателно тук и сега, и да си наясно какво искаш и какво ти предстои. Затова избрах и това име – my infinity, за да може всяко момиче да създаде своя свят и той да бъде една безкрайност. А иначе, тайната на постигането на целите е да знаем какво желаем – ясно, точно, конкретно и с подробности. Ако е възможно, дори да описваме целите и в цифри. Също така да следим процеса отблизо и да знаем кои са нашите добри навици и кои са навиците, които ни спират да вървим напред.

Ние: Как можем да се сдобием с един от твоите органайзери?
Деси: В момента поръчките се изпълняват основно през Фейсбук страницата на Infinity Home.
Обслужването е бързо и лесно, даваме максимално изчерпателна информация на клиентите и отговаряме на индивидуални търсения и запитвания. Скоро предстои да заработи и сайта на Infinity Home, където също ще могат да се поръчват органайзери, календари и някои от предстоящите нови продукти.

Ние: За финал, какво ти донесе участието в програма “Не на диастазата”?
Деси: Аз съм може би една от най-големите почитателки на програмата. Вие добре знаете, че участвам вече в няколко поредни издания. Имам да постигна още малко резултати, но научих много за себе си и за навиците си. Смених фокуса, пренебрегнах страха от болката и си поставих за задача да се движа въпреки нея, и това помогна. Разбрах, че след раждането и по-дългия възстановителен период не съм загубила силата си, а дори напротив. Открих неподозирани за мен възможности, научих се да съм съзнателна в неща, в които преди не бях. Благодарение на вас в органайзерите ми има и специално отредено място за крачките, които правим всеки ден. (Йееееее!!! – възклицаниeто е от нас 😉 )Обичам програмата и я препоръчвам на всеки, който има нужда от нея. Вече втора година ще бъда част и от Клуб Не на диастазата, където намирам много ценна информация и едно приятно усещане за принадлежност към група от интелигентни, добронамерени и осъзнати жени.валидност на винетка

Ние: Защо за теб е важно не само да бъдеш добра майка и успешен професионалист, но и да се грижиш пълноценно за себе си?
Деси: Ще отговоря с една от крилатите и вдъхновяващи фрази, които се приютиха на страниците на моите органайзери, а именно: „Да правиш най-доброто за себе си не се нарича егоизъм. Нарича се любов.“

Подобни публикации

Меню