Влизане във форма след раждане или какво е DIASTASIS RECTI?

Двата най-важни въпроса, които вълнуват повечето жени след раждането, са: как да се грижат най-добре за своето бебе и как да влязат обратно във форма. Връщането на килограмите отпреди бременността отнема различно време – понякога месеци, понякога години, друг път повече. Но онова, което може да остане и след като всеки допълнителен килограм е стопен, е нещо, което официално се нарича диастаза (diastasis recti), а ние майките наричаме отпуснатото следродилно коремче. Точно за него ще си говорим днес.

Следродилното коремче или диастаза е нещо, което може да ви пречи да си закопчеете дънките, въпреки че носите вашия размер, да разваля линията на роклята ви, да ви пречи да облечете бански, въпреки че нямате излишни килограми.

Диастасис ректи, диастазис ректи абдоминос или просто диастаза

ne-na-diastazata-on;ain-programa-za-vuzstanoviavane-sled-rajdaneto

В действителност много жени не знаят, че това състояние се нарича диастаза. Това е тема, по която на майките им е неудобно да разговорят. Още повече, че по-сериозните случаи на диастаза е възможно да са съпроводени от коремни болки и проблеми с тазовото дъно като например неволно изпускане при кихане, скачане и други дейности, при които се присвиват коремните мускули. И въпреки че за диастазата не си говорим така, както си говорим за кърменето, изхождането на бебето и други “бебешки” теми, статистически се счита, че 100% от жените имат диастаза през последния триместър от бременността, 75% я запазват до 8 седмици след раждането и 25% остават с диастаза за цял живот, ако не я адресират целенасочено.

Анатомично диастазата представлява неестествено раздалечаване на правите коремни мускули в резултат на отпускане на съединителната тъкан между тях, която ги държи заедно. Нормално е да имате разстояние между мускулите и при всеки това разстояние е различно. Счита се, че раздалечаване до 2.3 см е нормално. При диастаза обаче разстоянието може да достигне 2.7 см и повече.

Как да разберете дали имате диастаза?

Наличието на отворена диастаза може да се провери с лесен домашен тест. Той включва следните няколко стъпки:
1. Легнете по гръб на пода със свити колене.
2. Поставете едната ръка под главата си, а другата върху корема в областта на пъпа.
3. Издишайте и започнете да повдигате бавно нагоре главата и раменете си все едно ще правите коремна преса.
4. С пръстите на ръката, която е на корема, опипайте кормените мускули от двете страни на пъпа и линеа алба и проверете колко е голямо раздалечаването между тях.
5. Измерете диастазата на широчина, дължина и дълбочина. Възможно да имате нужда от още една ръка, за да измерите дължината 😉валидност на винетка
А ако не сте съвсем сигурни дали проверявате правилно, вижте следното видео, в което Ваня демонстрира как се проверява отворена диастаза.

Какво представлява раздалечаването на коремните мускули, известно като диастаза?
Диастазата е състояние, което най-често се проявява след раждане. Възможно е обаче да го има и при жени, които не са раждали или са раждали преди години. Диастазата не е свързана с теглото т.е. може да е налице при жени с наднормено тегло, както и при много слаби дами. Може да възникне също при мъже и дори при малки деца! На много снимки на фитнес модели с ясно очертани коремни плочки, се очертава ясно и диастаза! Т.е. дори хората, които тренират много редовно могат да имат диастаза. Друг е въпросът доколко е допустимо, ако се занимаваш професионално със спорт да пренебрегваш подобен проблем, но в случая не говорим за професионалните спортисти, за майките, които след раждане искат да възвърнат добрата си форма и стегнат корем!

Нетретираната диастаза освен чисто естетическо неудобство и проблеми с тазовото дъно, може да доведе до образуване на херния и необходимост от хирургична намеса. Самата диастаза обаче може успешно да се третира с подходящи упражнения и възстановяване на съединителната тъкан. С правилните упражнения диастазата може да се прибере само за няколко седмици.плюшени играчки

Какво да НЕ правите при диастаза?

Тъй като външно диастаза прилича на отпуснат корем, най-логично е да се опитаме да я приберем с обичайните упражнения за стягане на корема като различни видове коремни преси и планк. Точно те обаче се оказват противопоказни при отворена диастаза. В това видео обясняваме какво да НЕ правите, ако имате диастаза и защо класически упражнения за корем са по-скоро противопоказни, ако имате диастаза.

Как да затворите диастазата си и да ви върнете плоския корем?

Най-добрият начин да затворите диастазата си е с подходящи упражнения и хранене, което да подкрепя възстановяването на съединителната тъкан. Точно на комбинацията от упражнения и хранене е посветена програма “Не на диастазата”.

Онова което помага за прибиране на дистазата, не са коремни преси и планкове, а щадящи ресторативни упражнения и движения, които стимулират линеа алба и ѝ помагат да се възстанови и да възвърне еластичността си. Съчетани с хранене, което включва пълноценни и изграждащи храни, тези упражнения могат да върнат стегнатия вид на корема само за седмици! Точно такива упражнения и хранене са в основата на програма “Не на даистазата”.

Какво представлява програма “Не на диастазата”?

Не на диастазата е онлайн програма, която продължава 12 седмици и включва:

  • По едно видео с упражнение на седмица, което отнема между 5 и 10 минути и е желателно да изпълнявате всеки ден през съответната седмица.
  • По едно кулинарно предизвикателство на седмица, което подпомага възстановяването на съединителната тъкан и помага за изграждане на функционални и трайни хранителни навици.
  • Много бонуси сред които достъп до затворена Facebook група, 3 динамични онлайн тренировки, мини-видео лекции с допълнителни насоки, електронна книжка с рецепти и др.
  • Програмата стартира с подготвителна седмица, включва 10 същински седмици и още една финална бонус седмица. От 7-то издание към нея добавихме и два допълнителни модула с видео насоки за управление на времето (така че то да ви стига за всичко!) и по-добър и възстановяващ сън.

Упражненията от програма “Не на диастазата” са базирани на принципите на ресторативното движение. Те помагат както за затваряне на диастазата, така и за изправяне на гърба и раменете, коригиране на стойката и походката, премахване на болките в гърба. Това я прави подходяща както за жени с диастаза, така и за всички, които искат да се погрижат за себе си и за фигурата си. Нещо повече, в програма “Не на диастазата” ние не просто работим за затваряне на диастазата, а поставяме началото на полезни и ефективни навици за пълноценно движение и хранене, които са в основата на поддържане на добрите резултати и на това да живеем по-осъзнато като даваме пример и на децата си. Това прави тази програма много специална за нас, нейните създатели, и за всички момичета, които са преминали през нея досега!

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 18 март 2024 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 40 лева (вместо за 69 лева).  Така ще можеш да стартираш своето възстановяване веднага, защото ще получиш достъп до материалите от програмата за тазово дъно след финализиране на поръчката си. Програмата съдържа упражнения и менюта за хранене. 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню